Karins växtverk - kärleken till pelargoner, blommor och växter

Vikten av kontorsväxter

Häromdagen hjälpte vi äldsta sonen att hämta hem skärmar och annat från kontoret som han behöver för att kunna jobba hemifrån. Kontorsbyggnader i sig är ju ofta väldigt tråkiga med många tomma väggar och mörka hörn, men döm av min förvåning när vi klev in på kontoret och det nästan kändes som att kliva in i en djungel. De hade verkligen slagit på stort med kontorsväxter. Det var inte av den vissnande sorten heller, som en kanske kan förvänta sig i tider då många arbetar hemifrån, utan allt var i riktigt fint trim!

Visste ni att man kan hyra växter till kontoret?

Både jag och ni har ett stort intresse för växter, och för oss ter det sig naturligt att påta med våra växter i hemmet, i trädgården, på balkongen eller på kolonilotten. Det är dock inte på alla arbetsplatser som det finns personer med gröna fingrar och som tycker om att sköta om växterna, även om de uppskattar den energi och det liv som kontorsväxter ändå bringar till en arbetsplats. Jag hade själv inte reflekterat över detta eftersom mitt eget intresse är så stort, men det finns faktiskt företag som gör det möjligt att hyra växter till kontoret. Företaget sköter också om växterna och ser till så att de mår bra, även när personalen inte är på plats (under semestertider, eller nu till exempel). Alla medarbetare kan alltså nyttja fördelarna av kontorsväxter utan att nödvändigtvis ha ett brinnande intresse.

Kontorsväxter ger ökad trivsel

Det visade sig att det företag som min son jobbar på har valt att hyra växter till kontoret från Sol som alltså inte bara förser dem med kontorsväxter, utan även ansvarar för skötseln av växterna. Jag tycker verkligen att kontorsväxter gör så mycket för arbetsmiljön. Förutom att växter på kontoret ger en bättre luftkvalitet och ökad trivsel hos medarbetarna, finns det till och med forskning, gjord på The University of Queensland i Australien, som visar på att kontorsväxter skapar en ökad produktivitet med 15 %. Det är inte alla som har gröna fingrar eller som tycker att det är kul med växter, därför bör det verkligen ses som en investering att hyra växter till kontoret – inte enbart för att boosta produktiviteten, men också för medarbetarnas hälsa. Att ha kontorsväxter på jobbet borde verkligen ses som en förmån som varje arbetsgivare erbjuder sina anställda.

Hur ser det ut på er arbetsplats? Har ni växter på kontoret?

 

1 feb 2021