Pelargonen

Det vi till vardags helt enkelt kallar för pelargoner har det fullständiga namnet Zonalpelargoner. Pelargoner är en hel familj inom växtriket, och det finns många andra pelargoner än den vi är vana att se i folks hem.

Jag förstår att pelargonen är så populär som den är, den har både vackra färger och en ljuv doft. Doften av pelargoner är dessutom extra speciell för mig, då den väcker många gamla minnen. Min mormor och morfar hade alltid en rad pelargoner i fönstret när jag var liten. Den allra vanligaste pelargonen är nog Mårbackapelargonen, det är en sort inom familjen Zonalpelargoner. Det är den som ofta syns på människors fönsterbrädor. Den har fått en stämpel av att vara lantlig och idyllisk, därför syns den ofta på fönsterbrädorna i glasverandan eller på trappan till torpet.

Men det finns som sagt flera andra pelargoner, och det är enkelt att hitta just den sort som faller dig i smaken. Personligen älskar jag just Mårbackapelargonen, och på sommaren fyller jag hela min glasveranda med de rosa filurerna.

Vilken är din favoritpelargon?