Karins växtverk - kärleken till pelargoner, blommor och växter

Plantera lökar och knölar på hösten på för bäst resultat!

Hösten är den perfekta tidpunkten att plantera lökar och knölar, vilket förbereder trädgården för ett blomstrande vårlandskap, så i det här inlägget tänkte jag skriva lite som kan vara bra att veta om du är sugen på att plantera lökar och knölar nu under hösten.

Populära knölar och lökar

Vid den här tiden på året finns det ett rikt utbud av knölar och lökar att välja mellan. I år har jag köpt höstlökar i storpack från tgross.se och på horto.se kunde jag köpa lökar och knölar för att komplettera med några enstaka jag ville ha. Annars finns det att köpa typ överallt. Min närmsta matbutik brukar alltid ha alla möjliga typer av lökar. Jag tänkte berätta lite mer ingående om respektive lök som jag köpte nedan, men om du vill ha mer detaljerad information om själva planteringen kan jag tipsa om den här artikeln på expressen.se.

Sättlök

Sättlök är specifikt framställda för att sättas i jorden och ge skörd. De är oftast behandlade för att förhindra sjukdomar och ge en optimal tillväxt.

Att plantera sättlök på hösten är ett populärt sätt att säkerställa en tidig skörd nästa år. Genom att sätta löken under den svalare säsongen får den en längre period av vila och rotutveckling. När våren anländer är löken redan etablerad och redo att skjuta skott, vilket ofta resulterar i större och friskare lökar. Det är dock viktigt att se till att jorden dränerar väl, så att sättlöken inte ruttnar under vinterns fuktiga förhållanden.

Tulpanlökar

Tulpaner är en evig favorit för många trädgårdsmästare (min med!). Genom att plantera tulpanlökar på hösten får du njuta av deras färgstarka blommor tidigt på våren.

Jag brukar alltid plantera tulpanlökar på hösten för att ge dem en kall period som är nödvändig för deras blomningscykel. Genom att sätta lökarna innan vintern får de den vila de behöver för att sedan blomstra i all sin prakt under våren. Det är viktigt att placera lökarna på ett djup av cirka tre gånger deras höjd och i väldränerad jord för att förhindra röta. Genom att planera för olika blomningstider kan man förlänga tulpansäsongen och njuta av en färgsprakande trädgård under flera veckor på våren.

Krokus

Dessa små, men framträdande blommor är ett tecken på att våren är på väg. Krokusknölar trivs bäst när de planteras på hösten.

Att plantera krokus på hösten är ett utmärkt sätt att välkomna de första tecknen på våren, eftersom dessa små blommor ofta är bland de första att visa sig. Krokuslökar trivs bäst när de planteras i väldränerad jord och på ett djup av cirka 7–10 cm. Genom att sätta dem på hösten får de den nödvändiga kylperioden för att sedan kunna blomstra tidigt på våren. Med sina livfulla färger och tidiga blomning ger krokus en känsla av förnyelse och hopp efter en lång vinter.

Allium

Allium, eller prydlök, är ett fantastiskt tillägg till trädgården med sina stora, sfäriska blommor. De planteras på hösten och blommar på sen vår till tidig sommar.

Genom att plantera allium under höstperioden förbereds de för en spektakulär blomning på försommaren. Det är viktigt att placera dem i en väldränerad jord, då de, liksom många andra lökplantor, riskerar att ruttna i stående vatten. Deras långa stjälkar och distinkta blommor ger en arkitektonisk dimension till trädgårdsdesignen.

Vanliga frågor

Även om jag inte är en expert på detta ämne, är jag väldigt passionerad när det kommer till trädgårdsskötsel. Jag har därför lagt ner tid på att forska kring att plantera lökar och knölar på hösten.

Kan man plantera lökar på hösten?

Ja, hösten är faktiskt den bästa tiden att plantera många typer av lökar, särskilt de som blommar på våren. Den kalla vintern ger dem den vila de behöver för att blomstra när temperaturen börjar stiga. Få mer information i den här artikeln på allas.se.

Vilka lökar ska man plantera på hösten?

På hösten bör man fokusera på lökar som blommar under våren, såsom tulpaner, narcisser, krokus och allium. Dessa lökar kräver en kall vinterperiod för att sedan blomma när våren kommer.

Hur sent kan man plantera höstlökar?

Höstlökar kan planteras så sent som marken är arbetbar och innan den fryser helt. Detta kan variera beroende på ditt klimat, men generellt sett är det bra att ha dem i jorden innan den första hårdare frosten.

När är det bäst att plantera lökar?

Det bästa med att plantera lökar är att de kan planteras två gånger om året: på våren och hösten. För vårblommande lökar, som tulpaner och krokus, är hösten den bästa tiden. För sommarblommande lökar, som liljor, är våren bäst.

25 sep 2023